Често задавани въпроси

1. Mога ли да върна даден продукт,закупен от Вас?
Бихте могли да върнете или замените даден продукт,закупен от нас в срок от 7 дни след датата на получаване. Продуктът трябва да бъде в същото състояние,в което е било получено, в противен случай,не носим отговорност за връщане на продукта и паричните средства за него.

2.Трябва ли да създадете акаунт в ChiKozia ?
Бихте могли да разгледате нашия сайт и продукти без създаване на профил, но за да закупите дадена стока, трябва да създадете профил чрез предоставяне на имейл адрес и създаване на парола. След като сте създали профил, пазаруването с нас ще бъде още по-лесно.   Ако решите да се абонирате за нашия бюлетин, ние ще ви държим в течение с най-новите модни новини.

3. Ако се регистрирам, ще получавам ли имейли от вас?
Бихме могли да ви изпрати имейл бюлетини единствено и само ако Вие желаете да ги получавате.

4. Какво става, ако забравя паролата си?
Просто следвайте забравена парола линк на страницата за вход и ние ще Ви изпратим имейл с линк за създаване на нов. Ако не го получи веднага, моля, проверете папката нежелана поща, в случай че си пробива път там.

5. До кои страни правите доставки?
Извършваме доставки до над 100 страни по света.

6. Как мога да платя на вашия сайт?
Можете да платите чрез следните начини:

  • Visa и MasterCard кредитни карти
  • Visa Debit, Visa Electron, Maestro и Mastercard дебитни карти
  • PayPal

Когато създадете профил при нас имате възможност да запишете данните за картата си. Това не е задължително, но това ще допринесе за ускоряване на процеса на заплащане следващия път, когато пазарувате при нас. Държим вашите данни абсолютно защитени за вас.

Можете да платите с PayPal сметката си. Когато се провери, ще трябва да се предлага избор да плащат с дебитна / кредитна карта или към касата използвате PayPal. Ако използвате PayPal, ще трябва да отбележете клетката да приемат нашите условия и след това ще бъде взето на PayPal сайт, за да завършите поръчката си.

7. Приемате ли  заплащането с PayPal?
Да, можете да използвате вашата PayPal сметка, за да правите поръчки онлайн в chikozia.com. Трябва да влезете в профила си (или да създадете един, ако все още нямате),за да направите поръчка.

8. Мога ли да направя поръчка по телефона?
Бихте могли да направите поръчка,както от сайта ни, така и от нашата страница в социалната мрежа “Facebook” – “ChiKozia Shoes”,както и по телефон: +359 887 071 333

9.  Сайтът ви сигурен ли е?
Ние защитаваме всяка Ваша лична информация, която предоставяте на нашия защитен сървър. Също така работим с изключително защитена платежна система, така че можете да бъдете сигурни,че вашите поръчки се обработват безопасно.